ANP12 jun '12 17:31Aangepast op 12 jun '12 18:52

ECB voorziet geen vertrek van de Grieken

EPA
EPA

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht niet dat Griekenland de eurozone verlaat. Dat liet ECB-bestuurslid Vitor Constancio dinsdag weten bij de presentatie van het halfjaarlijkse ECB-rapport over de financiële stabiliteit van de eurozone.

,,Dat zien we niet gebeuren'', stelde Constancio. ,,We voorzien geen vertrek van Griekenland uit de eurozone.''

Constancio gaf verder aan dat de financiële hulp voor Spaanse banken zal helpen de economische situatie in Spanje te stabiliseren. ,,De markt verwerkt wat er is gebeurd'', zei hij over de gemengde ontvangst van het hulppakket.

Waarschuwing

De ECB waarschuwt in het rapport voor een verslechtering van de schuldencrisis, afnemende winsten van banken en de gevolgen van de sterke afbouw van schulden door banken. ,,Overheden en banken kunnen niet op hun lauweren rusten'', stelt de centrale bank.

De maatregelen die de centrale bank heeft genomen om rust op de markten te brengen, zijn nooit bedoeld als vervanging van overheidsbeleid, benadrukte de ECB. ,,De buitengewone en tijdelijke maatregelen hebben voor ademruimte gezorgd die verstandig en effectief moet worden gebruikt'', aldus de ECB.

De centrale bank pleit al langere tijd voor een Europese bankenunie, waarin het toezicht op banken op Europees niveau wordt geregeld en er sprake is van een Europees depositogarantiestelsel. Dit moet voorkomen dat zwakke banken een euroland naar de rand van de afgrond kunnen drijven, zoals de laatste maanden in Spanje is gebeurd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen