ANP4 apr '12 09:19Aangepast op 4 apr '12 10:00

AEX opent in mineur

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is woensdag lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met verliezen. Beleggers waren teleurgesteld in de Amerikaanse centrale bank, die niet staat te springen om extra stimuleringsmaatregelen te nemen. Daarnaast wordt gewacht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,9 procent lager op 319,02 punten. De MidKap-index verloor 1,4 procent tot 537,72 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden 1,3 en 1,1 procent. Londen hield het verlies beperkt tot 0,5 procent.

De ECB zal naar verwachting later op de dag de rente ongewijzigd laten op 1 procent. Beleggers zijn echter vooral benieuwd wat ECB-president Mario Draghi tijdens de persbijeenkomst zal zeggen over de situatie in de eurozone.

Federal Reserve

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) boorde dinsdagavond de hoop op extra stimulus voor de beurzen de grond in. Uit de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed bleek dat de Amerikaanse centrale bank minder geneigd is om de economie te hulp te schieten dan eerder werd aangenomen.

In Parijs daalde Total 0,4 procent. De Franse oliemaatschappij stuurt woensdagavond of donderdagmorgen een team van experts naar het lekgeslagen boorplatform op de Noordzee. Uit het platform lekt sinds ruim een week circa 200.000 kubieke meter aardgas per dag. De experts moeten bepalen hoe de gaslek af te sluiten is.

Grootste daler

In de AEX was navigatiebedrijf TomTom de grootste daler met een min van 3,5 procent. Baggeraar Boskalis volgde met een verlies van 2,7 procent. In de MidKap voerde bank en verzekeraar SNS Reaal de dalers aan met een verlies van 4,4 procent. Tankopslagbedrijf Vopak was de enige stijger met een plus van 0,1 procent.

Logica verloor 2,6 procent. De automatiseerder maakte bekend dat financieel directeur Seamus Keating met onmiddellijke ingang is afgetreden om zich te richten op ,,andere interesses''. Keating was bij Logica ook verantwoordelijk voor de activiteiten in de Benelux. Logica verwacht dat die activiteiten door de ingezette reorganisatie dit jaar weer winstgevend zijn.

De euro stond onder druk en was 1,3194 dollar waard, tegen 1,3340 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 103,45 dollar per vat en Brentoliezakte 0,1 procent tot 124,75 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen