ANP14 dec '12 04:10

China tegen strenge afstraffing Noord-Korea

EPA
EPA

PEKING (ANP) - China ziet strengere sancties tegen Noord-Korea niet zitten. Een dag nadat Noord-Korea een verboden langeafstandsraket lanceerde, pleitte een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken voor een ,,voorzichtige en proportionele reactie, die bijdraagt aan vrede en stabiliteit''.

Het geïsoleerde en dictatoriaal geleide Noord-Korea lanceerde woensdag naar eigen zeggen een satelliet voor vreedzame doeleinden. Volgens buurland Zuid-Korea en de Verenigde Staten is het werkelijke doel van Noord-Korea het testen van militaire raketten. Zij willen dat Noord-Korea gestraft wordt.

De VN-Veiligheidsraad heeft de lancering van de raket direct veroordeeld. China sloot zich aan bij die veroordeling, waarin de lancering ,,een duidelijke overtreding van VN-resoluties'' werd genoemd. In Noord-Korea zelf is het volgens de propaganda van de staatstelevisie feest: in de hoofdstad Pyongyang dansten vrijdag grote groepen mensen door de straten om de succesvolle lancering van de satelliet te vieren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen