ANP28 nov '12 15:37Aangepast op 28 nov '12 16:01

Stapel: verdriet, schaamte, zelfverwijt

Diederik Stapel leest bij de NOS een verklaring voor.
Diederik Stapel leest bij de NOS een verklaring voor.

TILBURG (ANP) - ,,De waarheid was beter afgeweest zonder mij. Ik voel veel verdriet, schaamte en zelfverwijt." Dat schrijft ex-hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel woensdag in een verklaring naar aanleiding van het eindrapport over de omvangrijke fraude die hij gepleegd heeft. Stapel zegt dat hij diepe spijt voelt voor de pijn die hij anderen heeft aangedaan.

De gevallen hoogleraar, die zich heeft stilgehouden sinds bekend werd dat hij op grote schaal fraude heeft gepleegd, schrijft dat hij een wereld heeft gecreëerd waarin nauwelijks iets mislukte en alles een inzichtelijk succes was. ,,De wereld was perfect: precies zoals verwacht, voorspeld, gedroomd.'' Hij dacht dat hij iedereen een plezier deed en mensen hielp.

Stapel zegt dat hij het afgelopen jaar intensief bezig is geweest zijn gedrag te doorgronden en aan te pakken, onder meer door in therapie te gaan en dagboeken te schrijven. Hij komt deze week nog met een boek. ,,Op aanraden van mijn familie en vrienden heb ik een deel van mijn dagboekaantekeningen verwerkt tot een boek'', schrijft hij. ,,Het boek geeft mijn verhaal de gewenste ruimte.''

,,Ik ben blij dat de commissie haar onderzoek heeft afgerond. Hopelijk luidt deze afronding een nieuwe fase in voor alle betrokkenen en kan iedereen de toekomst, ondanks de littekens, de teleurstelling en de verbijstering, met vertrouwen tegemoet treden'', zo eindigt Stapel de verklaring.

Gerelateerde artikelen