ANP18 mei '12 15:10Aangepast op 18 mei '12 15:33

Acceptgiro blijft tot uiterlijk 2019

AMSTERDAM (AFN) - De papieren acceptgiro blijft tot uiterlijk 1 januari 2019 bestaan. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft dat vrijdag laten weten. Volgens DNB is het gebruik van de acceptgiro de afgelopen jaren weliswaar sterk afgenomen door de opkomst van digitale alternatieven, maar voorziet het betaalmiddel nog steeds in een duidelijke maatschappelijke behoefte.

De acceptgiro zal daarom aangepast worden aan Europese standaarden, zo is afgesproken binnen het NFS, waarin onder meer banken, bedrijven en consumenten zijn vertegenwoordigd. Daardoor kan de acceptgiro straks ook met het langere Europese rekeningnummer, het IBAN-nummer, worden gebruikt. Het gebruik van IBAN (International Bank Account Number) wordt per 1 februari 2014 in het Europese, dus ook het Nederlandse, betalingsverkeer verplicht. Daarnaast moet ook een BIC (Business Identifier Code) worden gebruikt om de bank te adresseren.

Op dit moment moeten klanten bij grensoverschrijdend betalingsverkeer al IBAN en BIC aanleveren. Volgens de Europese regels kunnen klanten straks binnen de Europese betaalmarkt bij een betaalopdracht in euro's volstaan met een IBAN. De bank voegt er dan zelf de BIC aan toe.

Gerelateerde artikelen