ANP12 jun '12 08:05Aangepast op 12 jun '12 08:37

'Lagere opening Amsterdamse beurs'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs zal dinsdag naar verwachting lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen beginnen. De onzekerheid over de financieringswijze van het reddingsplan voor de Spaanse banken en de vrees dat andere probleemlanden zoals Griekenland willen heronderhandelen over de voorwaarden van de verkregen noodsteun zetten de stemming onder druk.

,,De AEX opent 1 punt lager en zal mogelijk nog verder wegzakken in navolging van het lagere slot op Wall Street. De zorgen over de details van het Spaanse reddingsplan blijven overheersen. Het is een pleister op een gapende wond die eigenlijk gehecht moet worden. Europa wil onder andere dat de leningen aan de Spaanse banken een preferente status krijgen, waardoor de andere leningen op de balans van de banken achtergesteld zullen worden", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

América Móvil heeft zijn belang in KPN uitgebreid van 5 naar 7,3 procent. Het Mexicaanse telefoniebedrijf heeft daarvoor aandelen gekocht op de markt voor een prijs die lager is dan het partiële bod van 8 euro per aandeel dat het onlangs uitbracht.

Spanje

Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde maandag de waardering van de twee grootste banken van Spanje, Santander en BBVA met twee stappen. De maatregel volgt op de afwaardering van de Spaanseoverheidsschulden vorige week.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's liet daarentegen weten de kredietbeoordeling van de Spaanse staatsschuld niet te zullen veranderden nu de Spaanse bankensector noodsteun heeft gekregen van de Europese Unie. De hoogte van de hulp correspondeert aan de verwachtingen die S&P eerder uitsprak.

Azië

In het Verre Oosten lieten de beurzen dinsdag verliezen zien. De aanvankelijke euforie over het Europese reddingsplan voor de Spaanse bankensector maakte plaats voor bezorgdheid over de details en de gevolgen van het plan. In Tokio eindigde de Nikkei 1 procent lager.

Beleggers op Wall Street waren maandag niet enthousiast over het reddingsplan voor de Spaanse banken. De Dow-Jonesindex sloot 1,1 procent lager op 12411,23 punten. De S&P 500-index eindigde 1,3 procent lager op 1308,93 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 1,7 procent tot 2809,73 punten.

Noodsteun

De Europese aandelenbeurzen sloten maandag ook overwegend met verlies. Na de korte euforie over de Europese noodsteun aan de Spaanse bankensector, besloten beleggers met het oog op de naderende Griekse verkiezingen de winsten te verzilveren.

De AEX-index sloot 0,1 procent lager op 291,39 punten. De MidKap verloor 1 procent tot 494,04 punten. De graadmeters in Londen en Parijs sloten tot 0,3 procent lager. De beurs in Frankfurt deed het beter en behield een plus van 0,2 procent.

De euro was dinsdag voorbeurs 1,2484 dollar waard, tegen 1,2505 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 81,70 dollar per vat en Brentoliedaalde 0,9 procent tot 97,16 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen