ANP17 aug '12 07:13

GroenLinks wil meer stroom uit Noordzee

IJMUIDEN (ANP) - GroenLinks is van plan energiebedrijven te verplichten om meer stroom te gaan winnen op de Noordzee. Dat zei lijsttrekker Jolande Sap vrijdag tijdens een werkbezoek aan een windmolenpark voor de kust van Egmond aan Zee.

,,Vraag in het buitenland naar Nederland en mensen zullen over windmolens, kaas en klompen beginnen. Eeuwenlang hebben wij de wind gebruikt als energiebron. Nu de goedkope olie op is en onze leefomgeving onder druk staat, is het de hoogste tijd om weer terug te grijpen op deze eeuwige bron van groene energie", aldus de partijleider.

Nu wordt de aanbouw van windmolenparken alleen nog met subsidies gestimuleerd. Volgens GroenLinks werkt dit niet omdat veel ondernemers bang zijn dat de subsidies komen te vervallen. Op dit moment wordt op zee slechts 228 megawatt windenergie opgewekt.

De partij wil daarom in de wet regelen dat de energiesector verplicht wordt komend kalenderjaar 500 megawatt aan nieuwe windmolens te bouwen, het jaar daarop 872 megawatt en van 2015 tot en met 2020 elk jaar nog eens 1400 megawatt per jaar. In totaal moet het project ruim 54.000 banen opleveren, en zullen meer dan 9 miljoen huishoudens van schone stroom worden voorzien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen