ANP11 mei '12 07:56Aangepast op 11 mei '12 08:40

'Amsterdamse beurs begint lager'

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs zal vrijdag naar verwachting lager beginnen. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen openen. De politieke impasse in Griekenland en een verrassend verlies van de Amerikaanse bank JP Morgan Chase zorgen voor een negatieve stemming.

,,De AEX opent 1 tot 3 punten lager. Het handelsschandaal bij JP Morgan zet de stemming onder druk. Het controlesysteem bij de meest vooraanstaande bank in de VS heeft gefaald. Daarnaast zal vooral worden gelet op de verwachtingen voor de Europese economie uit Brussel en zullen in Spanje de hervormingsplannen voor de Spaanse banken bekend worden gemaakt'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, maakte donderdagavond bekend een handelsverlies te hebben geleden van 2 miljard dollar (ruim 1,5 miljard euro). Dat kwam onder meer door een mislukte strategie voor risicovolle investeringen. Het verlies is opvallend, JPMorgan staat juist bekend als een goede manager van risico's.

Corio

In Amsterdam maakte Corio donderdag nabeurs de kwartaalresultaten bekend. Het vastgoedbedrijf liet daarbij weten voor dit jaar een direct resultaat te voorzien dat vergelijkbaar is met dat van vorig jaar. Eerder ging het bedrijf nog uit van een lichte stijging van de winst uit de verhuur van vastgoed.

IT-dienstverlener Logica herhaalde vrijdag de verwachtingen voor 2012. De omzet in het eerste kwartaal is volgens Logica stabiel gebleven ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Slotstand Nikkei

In het Verre Oosten gingen de beurzen vrijdag omlaag. Een afzwakkende Chinese inflatie kon beleggers niet inspireren en werd tenietgedaan door een zwakke industriële productie in China. De bankaandelen stonden onder druk door het verrassende verlies van JPMorgan Chase. In Tokio verloor de Nikkei 0,6 procent en eindigde daarmee onder de 9000 punten.

De Amerikaanse effectenbeurzen maakten donderdag een einde aan een reeks van zes verliesdagen op rij. Koopjesjagers sloegen hun slag. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 12.855,04 punten. De S&P 500-index klom 0,3 procent tot 1357,99 punten en de techonologiegraadmeter Nasdaq noteerde vrijwel vlak op 2933,64 punten.

Europese beurzen

De Europese aandelenmarkten vonden donderdag ook de weg omhoog. In Amsterdam werden de kwartaalcijfers van verzekeraar Aegon, staalconcernArcelorMittal en baggeraar Boskalis goed ontvangen. De zorgen over Griekenland en Spanje werden daardoor naar de achtergrond gedrongen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 1 procent hoger op 302,94 punten. De MidKap-index steeg 1,3 procent tot 496,58 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs klommen 0,3 tot 0,7 procent.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,2909 dollar waard, tegen 1,2955 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,2 procent tot 95,91 dollar per vat en Brentolie daalde 0,9 procent tot 111,68 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen