ANP26 apr '12 17:49Aangepast op 26 apr '12 18:04

Shell en Unilever zetten AEX op winst

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is donderdag in de plus gesloten, geholpen door flinke koerswinsten voor de zwaargewichten Shell en Unilever, die met beter dan verwachte kwartaalcijfers kwamen.

De AEX-index sloot 2,55 punten (0,8 procent) hoger op 310,55 punten. De MidKap-index zakte 1,81 punten (0,4 procent) tot 513,84 punten. De beurs in Parijs verloor 0,1 procent, maar Frankfurt won 0,5 procent. De beurs in Londen, waar Shell en Unilever ook een notering hebben, eindigde eveneens 0,5 procent hoger.

De stemming op de aandelenmarkten werd eerder op de dag nog gedrukt door een sterke daling van het economische vertrouwen in de eurozone. De index waarmee de Europese Commissie het vertrouwen meet, zakte in april tot het niveau van december vorig jaar.

Uitkeringsaanvragen

Voor opening van de handel in New York bleek dat het aantal uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten minder sterk is afgenomen dan verwacht. De aanstaande huizenverkopen in de VS vielen in maart juist veel hoger uit dan verwacht. Dat cijfer bood weer steun aan de handel.

Unilever noteerde in de AEX een winst van 2,9 procent. Het levensmiddelenconcern is het jaar sterk begonnen met een omzetgroei van 11,9 procent in het eerste kwartaal. Om de gestegen grondstofkosten te compenseren, verhoogde Unilever de prijzen.

Olieprijzen

Shell klom 3,2 procent. Het olie- en gasconcern boekte in het eerste kwartaal meer winst dan verwacht, dankzij een hogere productie en gestegen olieprijzen.

De kwartaalresultaten van Randstad werden ook goed ontvangen. Het uitzendconcern overtrof de verwachtingen van analisten en werd beloond met een koerswinst van 3,4 procent.

Alcatel-Lucent

In Parijs kelderde telecomapparatuurproducent Alcatel-Lucent 16,6 procent na teleurstellende kwartaalcijfers. Santander zakte in Madrid 3,4 procent. De Spaanse bank boekte in het eerste kwartaal een kwart minder winst.

AstraZeneca ging in Londen 6,1 procent omlaag. Topman David Brennan kondigde zijn vertrek aan na tegenvallende kwartaalresultaten van het Brits-Zweedse farmacieconcern.

Volkswagen

In Frankfurt leverde Deutsche Bank 2,8 procent in na teleurstellende kwartaalcijfers. Volkwagen klom 8,7 procent. De Duitse autofabrikant heeft geen last van de moeilijkere economische omstandigheden en verkocht in het eerste kwartaal een recordaantal auto's.

De euro was 1,3234 dollar waard, tegen 1,3209 dollar aan het einde van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 104,66 dollar per vat en Brentolie klom ook 0,5 procent.

Gerelateerde artikelen