ANP21 dec '12 22:06Aangepast op 21 dec '12 22:53

Zuidpooltoeristen zetten koers naar haven

VLISSINGEN (ANP) - Een Nederlands expeditieschip dat vrijdag stil was komen te liggen op de Zuidelijke IJszee, heeft zijn vaart hervat. Het mankement is verholpen. De boot moet zaterdag de haven van de plaats Ushuaia in het uiterste zuiden van Argentinië bereiken.

Door een storing in een controlekast waren de motoren uit voorzorg uitgeschakeld. Monteurs hebben een schakelaar van 200 kilo vervangen. Na de reparatie konden de motoren weer worden gestart.

Gevaar voor de 92 passagiers was er niet, zei directeur Mark van der Hulst van de Zeeuwse rederij die het schip bezit. Aan boord zijn ruim voldoende voedsel en medicijnen en de zee is kalm. De passagiers komen uit 17 landen. Onder hen zijn zes Nederlanders.

Zuidpool

Het schip, de Plancius, was met toeristen naar de Zuidpool geweest. De problemen ontstonden op de terugweg, ongeveer 270 kilometer ten zuiden van het zuidelijkste puntje van Argentinië.

In april lag het schip ook stil. Toen kampte het met motorpech. De Plancius moest voor anker gaan in een baai van Zuid-Georgia, een Brits eiland in het zuidpoolgebied. De passagiers werden na een week opgepikt door een ander schip. Die problemen staan helemaal los van het mankement van vrijdag, aldus Van der Hulst.

Het motorschip Plancius was een onderzoeksschip van de Nederlandse marine. In juni 2004 werd het uit de actieve dienst gehaald. Rederij en touroperator Oceanwide Expeditions kocht het schip in 2006. Het is 89 meter lang en 14,4 meter breed.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen