ANP10 dec '12 09:19Aangepast op 10 dec '12 09:57

AEX begint in de min

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is maandag in de min begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden licht lager. Beleggers wegen goed nieuws over de schuldeninkoop in Griekenland af tegen de politieke onzekerheid in Italië en gemengde macrocijfers uit China.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent lager op 341,32 punten. De MidKap-index daalde 1,1 procent tot 527,72 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,2 en 0,6 procent.

In Milaan zakte de beurs 2,6 procent. Vooral de Italiaanse bankaandelen stonden onder druk door de aankondiging dat Mario Monti nog deze maand opstapt als premier van Italië. Zijn voorganger Silvio Berlusconi maakte ondertussen bekend dat hij terug wil keren als premier na de vervroegde verkiezingen die naar verwachting in februari worden gehouden.

Griekenland

De bezorgdheid over de Italiaanse politieke situatie overschaduwde het goede nieuws uit Griekenland, waar het opkopen van Griekse staatsschulden volgens plan verloopt. De koper is de Griekse staat die de waardepapieren afneemt tegen een sterk gereduceerde prijs. Het IMF heeft een succesvolle afronding van het plan als voorwaarde gesteld voor de verdere verstrekking van noodleningen aan het Zuid-Europese land.

De financiële fondsen stonden onder druk door de hernieuwde zorgen over de Europese schuldencrisis vanwege het aanstaande vertrek van de Italiaanse premier. In Parijs zakte BNP Paribas ruim 3 procent en in Frankfurt zakte Deutsche Bank meer dan 2 procent. ING en Aegon waren de grootste dalers in de AEX met minnen van 2 procent.

Grootste stijger

Air France-KLM was de grootste stijger met een winst van 0,6 procent. De luchtvaartgroep, die maandag een investeerdersdag houdt in Parijs, streeft naar een operationele marge van 6 tot 8 procent in 2015. Kostenverlagingen en het verminderen van de schuldenlast moeten er onder meer voor zorgen dat de doelstelling gehaald zal worden.

In de MidKap stond Imtech onderaan met een verlies van ruim 5 procent. De technisch dienstverlener heeft volgens het Financieele Dagblad bewust een valse jaarrekening opgesteld die als bewijs moest dienen in een rechtszaak tegen de oud-directeur van een dochterbedrijf.

De euro stond op 1,2900 dollar, tegen 1,2935 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 86,31 dollar per vat. Ook Brentolie werd 0,4 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen