ANP24 jan '12 06:35

Rapport: wereldwijd 600 miljoen banen nodig

BRUSSEL (AFN) - De wereld staat voor de uitdaging om 600 miljoen productieve banen te creëren over de komende 10 jaar om economische groei en sociale cohesie te realiseren. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde rapport Global Employments Trends 2012 van de internationale arbeidsorganisatie ILO.

Volgens het rapport komt de wereldwijde werkloosheid dit jaar uit op 200 miljoen. De ILO verwacht dat de werkloosheid oploopt tot 206 miljoen in 2016. ,,Als de wereldwijde economische groei dit jaar lager is dan 2 procent kan de werkloosheid stijgen tot 204 miljoen en tot 209 miljoen in 2013.'' In het meest gunstige scenario kan de werkloosheid lager uitvallen dan verwacht, maar dan moet er wel snel een oplossing komen voor de Europese schuldencrisis.

Vooral jongeren worden hard getroffen door de banencrisis. Vorig jaar waren er bijna 75 miljoen jongeren tussen de 15 en 24 jaar werkloos, een toename van 4 miljoen ten opzichte van 2007.

Volgens het rapport is het van belang dat het financiële systeem herstelt, zodat ook het vertrouwen weer toeneemt. Dat kan ertoe leiden dat banken weer wat makkelijker geld uitlenen aan bedrijven. ,,En daar profiteren alle ondernemingen van, vooral het midden- en kleinbedrijf.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen