ANP19 dec '12 16:50Aangepast op 19 dec '12 21:28

Obama zal belastingplan Republikeinen vetoën

WASHINGTON (AFN/RTR) - De Amerikaanse president Barack Obama zal het laatste voorstel van de Republikeinen voor de aanpak van de overheidsfinanciën tegenhouden met een veto. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis woensdag laten weten. Volgens Obama is het plan slecht voor de middenklasse.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt wellicht donderdag over het plan van de Republikeinse leider John Boehner. Dat zou ervoor zorgen dat Amerikanen pas met een inkomen vanaf 1 miljoen dollar meer belasting gaan betalen. Obama wil dat de belastingen worden verhoogd voor mensen die 400.000 dollar of meer verdienen.

Boehner zei woensdag in reactie op Obama's dreiging met een veto dat de president daarmee verantwoordelijk zou worden voor de ,,grootste verhoging van de belasting in de Amerikaanse geschiedenis''.

'Fiscal cliff'

De Democraten en de Republikeinen moeten voor het einde van het jaar een akkoord zien te bereiken over maatregelen waarmee de Amerikaanse staatsschuld op termijn kan worden teruggedrongen. Lukt dat niet, dan treden automatisch belastingverhogingen en bezuinigingen ter waarde van 600 miljard dollar in werking. Deze 'fiscal cliff' zou een zware rem zetten op de groei van 's werelds grootste economie.

Obama riep de Republikeinen op om samen met de Democraten naar een ,,redelijke oplossing'' te zoeken voor de patstelling. Volgens Amerikaanse media is een overeenkomst ondanks de tegenstellingen niet heel ver weg meer. Obama zelf zei voor de kerst de afspraken rond te willen hebben en gaf aan dat er ,,nog slechts een gat van enkele honderden miljarden'' is te overbruggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen