ANP20 dec '12 08:04

Verspreider tweets Project X Hoorn vrijuit

HOORN (ANP) - Een 16-jarige jongen die via Twitter had opgeroepen naar een Project X-feest in Hoorn te komen, hoeft niet meer bang te zijn voor een rekening van de gemeente. Hoorn ziet ervan af de gemaakte kosten op hem te verhalen.

Dat heeft burgemeester Onno van Veldhuizen van Hoorn donderdag in een gesprek met de NOS gezegd. De gemeente had de zaak laten uitzoeken door een advocaat. Volgens de burgemeester is daaruit gebleken dat er weliswaar sprake is van een onrechtmatige daad, maar ook dat er minder dan 50 procent kans is om via de rechter de kosten te verhalen op de jongen of zijn ouders. De jongen deed z'n oproep kort na het volledig uit de hand gelopen Project X-feest in Haren.

De politie spoorde de jongen in Hoorn snel op, maar zag zich toch genoodzaakt voorzorgsmaatregelen te nemen. Ruim 60 mensen van politie en gemeentelijke diensten werden ingezet om problemen zoals in Haren te voorkomen. Dat kostte 20.000 à 30.0000 euro. Bij het 'feestje' in Hoorn kwam uiteindelijk niemand opdagen.

Van Veldhuizen roept de Tweede Kamer op zich over de kwestie uit te spreken en te regelen dat het makkelijker wordt om de maatschappelijke kosten van onrechtmatige daden op de daders te verhalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen