ANP18 okt '12 22:02Aangepast op 18 okt '12 22:39

Compromis over bankentoezicht in zicht

BRUSSEL (AFN) - De EU-landen lijken een compromis te hebben gevonden over een gemeenschappelijk toezicht voor banken in de eurozone. Dat meldden diplomaten op de EU-top donderdagavond in Brussel.

Het wettelijk kader moet eind dit jaar zijn voltooid. De praktische omzetting kan dan in de loop van volgend jaar gebeuren.

Onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte hadden eerder benadrukt dat een grondige voorbereiding boven een snelle invoering moest gaan. Maar de Franse president François Hollande en andere leiders zagen het bankentoezicht het liefst al op 1 januari volgend jaar ingaan.

Europese Centrale Bank

Het gemeenschappelijke toezicht moet in handen komen van de Europese Centrale Bank. Door het strengere toezicht kan de vicieuze cirkel worden doorbroken waarbij de overheid, dus de belastingbetaler, opdraait voor de redding van probleembanken.

De toezichthouder was ook een voorwaarde van onder meer Duitsland en Nederland om het mogelijk te maken dat banken in moeilijkheden rechtstreeks steun kunnen ontvangen uit het Europese noodfonds ESM. De Spaanse banken zouden hiervan als eersten kunnen profiteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen