ANP13 dec '12 12:19Aangepast op 13 dec '12 13:30

Griekenland krijgt noodsteun

BRUSSEL (AFN) - Griekenland krijgt noodsteun uitbetaald. De ministers van Financiën van de 17 eurolanden besloten donderdag om 34,3 miljard euro vrij te geven. Dat maakte voorzitter Jean-Claude Juncker na afloop van het overleg bekend.

Het geld zal de komende dagen overgemaakt worden, aldus Juncker. Het geld komt van het tijdelijke noodfonds en is onderdeel van het eerder afgesproken reddingsprogramma.

Twee weken geleden sloten de eurolanden en Griekenland een nieuwe overeenkomst. Athene kon geld tegemoetzien als het een succesvol schuldenopkoopprogramma zou uitvoeren. Het was wachten op de resultaten die begin deze week bekend werden. Minister Jeroen Dijsselbloem toonde zich al tevreden met de behaalde resultaten.

Herziening belastingstelsel

Begin volgend jaar zal Griekenland meer geld tegemoet kunnen zien (circa 14 miljard euro). Dat zal in verschillende termijnen worden uitbetaald, maar alleen als Griekenland zich houdt aan bepaalde afspraken. Zo moet er een grondige herziening van het belastingstelsel komen en moet Athene werk maken van het tegengaan van belastingontduiking.

,,Iedereen dacht dat het game-over was voor Griekenland in de eurozone. Maar nu we het einde van het jaar naderen, blijkt dat deze hun ongelijk hebben gekregen'', aldus Europees commissaris Olli Rehn (economische en monetaire zaken en de euro). Griekenland heeft zich gehouden aan de afspraken en de eurozone heeft het land niet laten vallen, aldus Rehn die optimistisch is over de toekomst van het Zuid-Europese land.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwelkomde de beslissing van de eurolanden. De geslaagde schuldenopkoop en de belofte dat er zo nodig meer maatregelen worden genomen, kunnen ervoor zorgen dat de Griekse staatsschuld in de komende jaren tot houdbare niveaus daalt, stelde IMF-president Christine Lagarde. Ze verwacht dat het IMF in januari een beslissing neemt over zijn volgende deel van de noodleningen voor Griekenland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen