ANP16 okt '12 15:02Aangepast op 16 okt '12 15:43

WNF: duurzaam visserijbeleid EU loont

UTRECHT (AFN) - Als het Europese visserijbeleid niet wordt aangepast, kunnen vissers komende tijd zware klappen verwachten. Uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF) blijkt dat de hoeveelheid gevangen vis in 2022 circa 1,4 miljoen ton (30 procent) lager zal zijn dan in 2009. Ook dreigen bijna 50.000 banen verloren te gaan door een sterk ingekrompen vissersvloot.

Alleen door te stoppen met voortdurende overbevissing krijgen visbestanden weer de kans aan te groeien, zegt het WNF. Hierdoor zouden Europese vissers over 10 jaar juist 1,4 miljoen ton vis extra kunnen vangen. Het salaris van een visser zal dan met de helft toenemen.

Volgens de onderzoekers geldt de visserijsector als steeds minder winstgevend en is deze voor een groot deel afhankelijk van overheidssubsidies. De afgelopen 15 jaar zijn de visvangst en werkgelegenheid met gemiddeld 4 procent per jaar gedaald. In 2009 werd in totaal 5,1 miljoen ton vis gevangen door 149.000 vissers.

De Europese Commissie en de Europese Raad willen daarom graag overgaan tot duurzame hervorming van het visserijbeleid. Op 28 november zal de visserijcommissie van het Europees Parlement hierover stemmen. In januari volgend jaar neemt het voltallige parlement een besluit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen