ANP16 feb '12 01:47

VS overwegen meer kernwapens te slopen

EPA
EPA

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering overweegt veel meer kernwapens te ontmantelen dan is afgesproken met Rusland. Eén van de opties is om het aantal kernkoppen zelfs met 80 procent te verminderen, zei een functionaris woensdag.

De Verenigde Staten hebben nu 1790 kernkoppen inzetbaar. Dat aantal moet afnemen tot 1550 in 2018, volgens een wapenverdrag met Rusland. Maar ambtenaren onderzoeken aanvullende bezuinigingen tot 1000, 700 of zelfs 300 kernkoppen.

Een aantal van 300 kernkoppen zou het laagste zijn sinds de jaren 50.

President Barack Obama heeft beloofd om te werken aan een kernwapenvrije wereld. Hij kondigde dat aan bij een beroemde toespraak in Praag in 2009. Obama heeft de reductie van het aantal kernwapens tot speerpunt van zijn beleid gemaakt, wat hem heeft geholpen om de Nobelprijs voor de Vrede te winnen.

Berichten over de drastische sloop van kernkoppen leidde tot scherpe kritiek van Republikeinse parlementsleden. Een reductie met 80 procent ,,moedigt onze vijanden aan en ontmoedigt onze vrienden'', waarschuwde Mac Thornberry woensdag in het Huis van Afgevaardigden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen