ANP11 aug '12 22:35

Hockeyers grijpen opnieuw naast goud

Valentin Verga van Oranje baalt na een goal van Duitsland. ANP
Valentin Verga van Oranje baalt na een goal van Duitsland. ANP

LONDEN (ANP) - De Nederlandse hockeyers hebben zaterdag in Londen opnieuw naast een hoofdprijs gegrepen. Acht jaar na de verloren olympische finale tegen Australië ging het in de Riverbank Arena ook weer fout tegen Duitsland. De titelverdediger zegevierde met 2-1 dankzij twee treffers van Jan Philipp Rabente.

Met zilver mogen de manschappen van bondscoach Paul van Ass niettemin tevreden zijn. Het was in elk geval meer dan waarop nogal wat 'kenners' hadden gerekend.

Het was natuurlijk de vraag hoe Nederland van de geweldige show in de halve eindstrijd (9-2) tegen Groot-Brittannië zou 'herstellen'. De vreugde bij Oranje over de 'masterclass' tegen het gastland was groot en intens. Vooral mentaal lag er voor bondscoach Paul van Ass een zware taak. Want soms leek het, die gedenkwaardige donderdagavond in de Riverbank Arena, alsof Oranje al olympisch kampioen was. Zó uitbundig was de feeststemming in het Hollandse kamp.

Compacter

Eén ding leek echter zeker: als Oranje ook in de finale het duizelingwekkende hockey zou spelen zoals tegen de Britten dan zou de titelverdediger niet veel kans maken. Het ervaren Duitsland,. met liefst negen spelers nog over van Peking 2008, speelde echter veel beter georganiseerd en ook een stuk compacter dan Groot-Brittannië, dat tegen het ontketende Oranje open huis hield.

De beste kansen in de eerste helft waren voor Nederland, dat weer bij vlagen in hoog tempo door de Duitse linies glipte. Billy Bakker, Valentin Verga en Rogier Hofman verzuimden Oranje op voorsprong te zetten. Ook de eerste strafcorner, van Roderick Weusthof, leverde geen doelpunt op.

Gelijkmaker

Het gesloten Duitsland kwam in de 33e minuut op voorsprong. Rabente bekroonde een halsbrekende solo met een doeltreffend schot (0-1). Mink van der Weerden bracht na de rust uit een snoeiharde strafcorner de gelijkmaker op zijn naam.

Duitsland leek in de tweede helft door te drukken, maar dankzij doelman Jaap Stockmann en de paal bleef Oranje in de wedstrijd. Grote kansen kreeg Nederland, dat minder imponeerde dan tegen de Britten, echter niet meer. Vijf minuten voor tijd sloeg de titelhouder alsnog toe, opnieuw door de gedurfde Rabente, 1-2.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen