ANP23 nov '12 04:24

Uitgestorven schildpad komt weer tot leven

EPA
EPA

QUITO (ANP) - Een gigantische schildpaddensoort die leefde op de Galapagoseilanden kan wellicht weer tot leven gebracht worden. Het gaat om verwanten van de dit jaar overleden 'Lonesome George' die de laatste was van zijn soort.

Dat blijkt uit een studie van onderzoekers verbonden aan het nationale park van Galapagos en de Yale universiteit in de Verenigde Staten.

Genetisch materiaal van dit soort schildpad overleefde in andere soorten en wetenschappers denken dat het daardoor mogelijk is dit specifieke ras weer tot leven te brengen. Familieleden van 'George' werden in de 19e eeuw massaal afgeslacht voor hun vlees door piraten en walvisjagers.

,,Ons onderzoek toont dat 17 schildpadden die we hebben gevonden genetische sporen van deze reuzensoort bevatten", laat de directeur van het natuurpark weten. Het is waarschijnlijk dat het kleine groepje schildpadden dat de afslachting in de 19e eeuw overleefden, paarden met soortgenoten.

De directeur vertelde dat het park de soorten schildpadden gaat kruisen, zodat na twee of drie generaties weer volbloed familieleden van 'George' op de eilanden rondlopen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen