ANP4 jul '12 17:48

Adempauze op beurzen in afwachting van ECB

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen hebben de opmars van de voorgaande dagen woensdag niet doorgezet. Beleggers namen hun winsten op een dag waarop weinig richtinggevend nieuws voorhanden was en de beurzen op Wall Street gesloten bleven vanwege Onafhankelijkheidsdag.

De AEX-index in Amsterdam boekte een winst van 0,2 procent (0,49 punten) tot 314,83 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 517,81 punten. De graadmeters in Londen en Parijs leverden 0,1 procent in. DeDAX-index in Frankfurt zakte 0,2 procent.

De beurzen namen een adempauze in afwachting van de maandelijkse rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag. Beleggers rekenen op een renteverlaging en hopen verder op maatregelen die de zwakke eurolanden kunnen helpen. De afgelopen dagen steunde de verwachting van een nieuwe stimulans uit Frankfurt de positieve stemming die ontstond na de verrassende beslissingen op de eurotop van eind vorige week.

KPN

PostNL en KPN hoorden met minnen van 1,5 procent bij de grootste verliezers in de AEX. PostNL gaf woensdagochtend aan dat het compensatie wil voor de kosten van de universele postdienst, die het bedrijf onder meer verplicht om 6 dagen in de week post rond te brengen.

Bij KPN bleken de onderhandelingen over een nieuwe cao deze week te zijn afgebroken vanwege een conflict tussen de bonden en het bedrijf over de loonstijging voor dit jaar. KPN zit middenin een reorganisatie, waarbij onenigheid met de bonden en het personeel slecht zou kunnen uitkomen.

Banken

n Londen gingen de aandelen van de banken Barclays, Royal Bank of Scotland en Lloyds tot 1 procent onderuit. De opgestapte Barclays-topman Bob Diamond gaf tegen een commissie van het Britse parlement toe dat handelaren van zijn bank zich ,,verwerpelijk'' hebben gedragen door de vorming van belangrijke rentetarieven te manipuleren. Volgens hem wordt Barclays echter als zondebok gebruikt, voor misstanden die ook bij andere banken plaatsvonden.

De euro werd woensdagmiddag voor 1,2530 dollar verhandeld, tegen 1,2620 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 0,8 procent tot 86,95dollar.Brentolie was met 99,55 dollar per vat 1,1 procent goedkoper dan aan het begin van de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen