ANP13 mei '12 15:27

Oostenrijkse kanselier wil snel EU-groeipact

EPA
EPA

WENEN (AFN) - De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann wil een Europees groeipact bovenaan de agenda van de Europese regeringsleiders zetten. Hij vindt dat bij de volgende bijeenkomst van de Europese Raad al een besluit moet worden genomen over een groeiverdrag. Dat zei Faymann zondag in de krant Österreich.

Ook pleit Faymann voor investeringen in onderwijs, werkgelegenheid en infrastructuur, die worden gefinancierd door zogeheten projectobligaties. Dat zou een eerste stap zijn naar de uitgifte van gemeenschappelijke euro-obligaties. Vorig jaar pleitte Faymann al voor de invoering van eurobonds.

De socialistische kanselier volgt daarmee de lijn van de aanstaande Franse president François Hollande en de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi. Zij willen eveneens de economische groei in Europa stimuleren en dit in een nieuw Europees verdrag vastleggen.

Bezorgd

Faymann gaf verder aan zeer bezorgd te zijn over de politieke situatie in Griekenland en dat Oostenrijk alleen zal bijdragen aan steun voor het land als de afgesproken hervormingen worden uitgevoerd. ,,Niemand kan garant staan voor een bodemloze put, ook wij niet.''

Volgens de kanselier zal een Grieks vertrek uit de eurozone zeer duur uitvallen. ,,Ik wens het niet, maar in theorie is een vertrek mogelijk. Ik vrees alleen dat het veel duurder zal zijn dan de huidige steun voor Griekenland.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen