ANP9 mei '12 15:57Aangepast op 9 mei '12 16:53

Spanje en Griekenland zetten beurzen lager

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen woensdag opnieuw omlaag. Beleggers bleven bezorgd over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone en de financiële problemen in Spanje. De beurzen verwerkten daarnaast een stroom aan bedrijfsresultaten, die door de schuldencrisis naar de achtergrond werden gedreven.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,9 procent lager op 297,85 punten. De MidKap-index daalde 2,1 procent tot 487,21 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt zakten tussen 0,3 en 1,1 procent. In New York verloor de Dow-Jonesindex kort na opening 1 procent.

In Madrid zakte de beurs 3 procent onder aanvoering van de banken. De Spaanse overheid wil dat banken in het land meer geld opzij zetten om reserves op te bouwen tegen de malaise op de vastgoedmarkt. Ook steeg de Spaanse 10-jarige rente weer tot boven het kritieke niveau van 6 procent.

Impasse

In Griekenland lijkt de politieke impasse uit te draaien op nieuwe verkiezingen. Bij de nieuwe verkiezingsronde zal het vooral gaan over de vraag of Griekenland in de eurozone wil blijven.

In Amsterdam was ING een van de vele bedrijven die met cijfers kwamen. De bank en verzekeraar zag de winst in het afgelopen kwartaal aanzienlijk dalen door de aanhoudende onrust op de financiële markten. Beleggers waren desondanks tevreden over de resultaten en stuurden het aandeel 0,5 procent hoger. ING was daarmee de sterkste stijger in de AEX.

Grootste daler

PostNL was opnieuw de grootste daler met een verlies van 7,4 procent. De postbezorger verloor dinsdag al 6,5 procent na tegenvallende kwartaalcijfers.

In Kopenhagen steeg de Deense bierbrouwer Carlsberg daarentegen 3,8 procent na publicatie van de cijfers. Luchtvaartmaatschappij easyJet klom in Londen 1,7 procent. Europa's op één na grootste prijsvechter wist in het afgelopen halfjaar het verlies met 27 procent terug te dringen.

De vrees voor een nieuwe escalatie van de schuldencrisis duwde de euro tot het laagste niveau sinds eind januari. De eenheidsmunt was 1,2940 dollar waard, tegen 1,3020 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,7 procent tot 96,36 dollar per vat en Brentolie daalde 0,4 procent, tot 112,34 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen