ANP21 dec '12 08:11Aangepast op 21 dec '12 08:29

'AEX begint met verlies’

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam begint vrijdag waarschijnlijk met verlies. Ook de andere Europese beurzen zullen lager openen. Het optimisme over een begrotingsakkoord in de Verenigde Staten is afgenomen nu de onderhandelingen opnieuw in een impasse verkeren.

,,De AEX opent 1 tot 2 punten lager. Alles blijft in het teken staan van de fiscal cliff. De Republikeinse leider heeft zijn plan B in moeten trekken omdat hij te weinig stemmen van zijn eigen partij zou krijgen. Ook zou hij tegen zijn partijgenoten hebben gezegd dat ze tot na de kerst naar huis kunnen. De waarschijnlijkheid dat er nog voor het einde van het jaar een begrotingsakkoord komt is daardoor afgenomen“, aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

John Boehner, de leider van de Republikeinen, trok donderdag zijn plan terug waarin hij stelde dat gezinnen met een inkomen van boven de 1 miljoen dollar (750.000 euro) meer belasting moeten gaan betalen. Reden daarvoor is het ontbreken van voldoende steun voor het voorstel in het Huis van Afgevaardigden. Het terugtrekken van het voorstel maakt verdere onderhandelingen tussen de Democraten en de Republikeinen onzeker.

Fiscal cliff

Staalconcern ArcelorMittal maakte bekend wegens het zwakke economische klimaat 4,3 miljard dollar af te schrijven op zijn Europese activiteiten. De afschrijving wordt in het vierde kwartaal van dit jaar in de resultaten verwerkt.

De effectenbeurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag omlaag. In Tokio eindigde de Nikkei 1 procent lager en zakte daarmee weer onder de 10.000 punten. Beleggers grepen de aanhoudende onzekerheid over de begrotingsonderhandelingen in de VS aan om wat winst te nemen voorafgaand aan een lang weekeinde.

Dow Jones

De politieke impasse rond de aanpak van de fiscal cliff hield Wall Street donderdag opnieuw in de greep. Toen de Republikeinse leider John Boehner liet weten met president Barack Obama te willen blijven zoeken naar een oplossing voor de begrotingscrisis, veerden de graadmeters enigszins op.

De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 13.311,72 punten. De S&P 500-index steeg 0,6 procent hoger tot 1443,69 punten en de Nasdaq ging 0,2 procent vooruit tot 3050,39 punten.

Olie

De Europese aandelenbeurzen kwamen eerder op de dag amper in beweging door de voortslepende Amerikaanse begrotingsonderhandelingen. De AEX-index in Amsterdam tikte gedurende de handel wel de hoogste stand van dit jaar aan, maar sloot er uiteindelijk vlak onder.

De AEX eindigde 0,4 procent hoger op 346,60 punten. Eerder op de dag bereikte de graadmeter 346,73 punten, de hoogste stand van 2012. De MidKap-index steeg 0,3 procent tot 537,87 punten. De FTSE In Londen daalde 0,1 procent, terwijl de DAX in Frankfurt en de CAC 40 in Parijs 0,1 procent stegen.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,3200 dollar waard, tegen 1,3223 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 89,34 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen