ANP9 aug '12 13:59Aangepast op 9 aug '12 14:53

FAO: nieuwe voedselcrisis dreigt

ROME (AFN) - De wereld kan worden geconfronteerd met een nieuwe voedselcrisis zoals ongeveer 5 jaar geleden, als landen de uitvoer van graan en andere voedingsmiddelen verbieden. Daarvoor waarschuwdeAbdolreza Abbassian, econoom en graananalist van de FAO, donderdag. De FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, maakte eerder op de dag bekend dat de voedselprijzen in juli met gemiddeld 6 procent zijn gestegen.

Hoge olieprijzen, een toenemend gebruik van biobrandstof, slecht weer en beperkingen van de uitvoer van graan leidden in 2007/2008 tot een sterke stijging van de voedselprijzen. Dat was de oorzaak van voedselrellen in diverse landen, waaronder Egypte en Haïti. ,,De verwachting is dat we deze keer geen slecht beleid voeren en niet met beperkende maatregelen in de markt reageren. Als dat zo blijft, zullen wij niet zo'n ernstige situatie zien als in 2007/2008. Maar als dat beleid (van 2007/2008) wordt herhaald, is alles mogelijk'', stelde Abbassian.

Door speculatie zijn de prijzen op de termijnmarkten voor graan zo opgedreven dat graanproducerende landen rond de Zwarte Zee, vooral Rusland, exportbeperkingen zouden kunnen afkondigen, nu de oogst door droogte tegenvalt. Rusland bezwoer woensdag dat het land daarvoor nu geen reden ziet, maar het sloot een hogere belasting op uitvoer van graan volgend jaar niet uit.

Biobrandstof

Hulporganisatie Oxfam International reageert geschokt op de berichten over stijgende voedselprijzen. ,,Deze nieuwe cijfers bewijzen dat het wereldvoedselsysteem niet kan blijven bestaan op afbrokkelende fundamenten. De combinatie van stijgende prijzen en kleine voorraden betekent dat de wereld een dubbel gevaar wacht.''

Oxfam roept wereldleiders van de G20 op maatregelen te nemen om voedselschaarste tegen te gaan. Er moet volgens de organisatie meer worden geïnvesteerd in akkerbouw. Ook moeten de VS en Europa geen graan meer verspillen door daar biobrandstoffen van te maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen