ANP8 aug '12 11:34

Fox onderdeel miljardenimperium Murdoch

DEN HAAG (ANP) - Fox was al eerder actief in Nederland, met een commerciële tv-zender. Zakelijk gezien was dat geen succes. De zender werd in 2001 verkocht en een kreeg via SBS en later Veronica een nieuw leven.

Fox is een van de vele onderdelen van News Corporation, het beursgenoteerde Amerikaanse mediaconglomeraat van de van oorsprong Australische miljardair Rupert Murdoch. Fox zelf kent ook vele takken, zoals Fox Broadcasting Company, Fox Sports en Fox Television Stations.

De waarde van alle bezittingen van News Corporation wordt geschat op 61 miljard dollar. Het concern is actief op vrijwel alle terreinen in medialand: televisie, film, internet en print in de Verenigde staten, Europa, Australië, Azië en Latijns-Amerika.

Niet onomstreden

Het concern en zijn leider zijn niet onomstreden. In Groot-Brittannië raakte het bedrijf in opspraak door een afluisterschandaal bij een van Murdochs Britse tabloids. Het leidde tot de ondergang van News of the World. Murdoch en een van zijn zonen moesten voor een parlementaire commissie verschijnen en maakten publiekelijk excuses.

In de Verenigde Staten ligt de tv-zender Fox News Channel geregeld onder vuur. De zender bekijkt het nieuws via een ultra-conservatieve bril en kiest onvoorwaardelijk partij voor de Republikeinen en tegen de Democraten van president Barack Obama.

Maar financieel gezien blijft News Corporation onaantastbaar. Vorig jaar draaide het concern een omzet van 33,4 miljard dollar tegen 32,8 miljard in 2010. De nettowinst steeg van 2,6 miljard euro naar 2,9 miljard euro. Wereldwijd telt het concern meer dan 50.000 werknemers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen