ANP20 okt '12 22:55

Kwetsbaar AZ kansloos tegen NEC

ANP
ANP

ALKMAAR (ANP) - AZ heeft de afwezigheid van enkele bepalende spelers zaterdagavond niet kunnen opvangen. De ploeg verloor op eigen veld kansloos van NEC, 2-0. De Alkmaarders hebben uit de laatste vier competitiewedstrijden slechts één punt veroverd. De laatste overwinning dateert van 16 september toen Roda JC met 4-0 werd opgerold. Het enige punt sindsdien kwam ook in een thuiswedstrijd (3-3 tegen RKC) tot stand.

De thuisploeg kreeg na een kwartier binnen twee minuten twee treffers te slikken. Ryan Koolwijk was beide keren de beul, eerst uit een vrije trap waarbij doelman Esteban zich in de korte hoek liet verrassen. Even later benutte Koolwijk een strafschop, gegeven na een overtreding van Nick Viergever op Leroy George. NEC verzuimde al voor de rust het duel te beslissen: Navarone Foor schoot tegen de paal, George kopte de rebound net naast.

AZ was gehavend aan het duel begonnen, de twee belangrijkste spelers Adam Maher en Jozy Altidore ontbraken door een schorsing na hun rode kaarten tegen FC Twente. De blessures van Maarten Martens en Erik Falkenburg kwamen evenmin gelegen.

Smalle selectie

Trainer Gertjan Verbeek heeft een smalle selectie en dat leidt bij tegenslagen tot problemen. Hij posteerde Ruud Boymans in de spits en Steven Berghuis als aanvallende middenvelder, maar gelukkig waren de twee vervangers niet. Boymans werd in de slotfase met liesklachten gewisseld.

De Limburger, in zijn tweede seizoen bij AZ nog weinig ingezet, dwong Gabor Babos acht minuten voor de rust wel tot een redding. Kort na de pauze was de Hongaarse doelman twee keer op zijn post, bij een dreigende actie van Boymans en een inzet van Berghuis.

Maar toen ook dat niet lukte, ebde het vertrouwen bij AZ steeds verder weg. NEC, waar de teruggekeerde Evander Sno op de bank bleef, kon daardoor in Alkmaar een gemakkelijke zege boeken en de tegenstander op de ranglijst voorbij streven. AZ staat intussen in het 'rechterrijtje', een positie waar de ploeg niet thuis hoort.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen