ANP10 feb '12 21:25Aangepast op 10 feb '12 21:52

Obama wil scherpe verlaging begrotingstekort

EPA
EPA

WASHINGTON (AFN) - De Amerikaanse president Barack Obama wil een budgetplan bekendmaken om het begrotingstekort in het komende boekjaar te verlagen tot 901 miljard dollar (684 miljard euro), ofwel 5,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten. Dat zei een woordvoerder van het Witte Huis vrijdag.

De Amerikaanse president presenteert maandag zijn budgetvoorstel voor het boekjaar 2013, dat begint op 1 oktober, aan het Congres. Obama zal daarin waarschijnlijk opnieuw aandringen op belastingverhogingen van 1,6 biljoen dollar (1214 miljard euro) over de komende 10 jaar.

Voor het boekjaar 2012 wordt gerekend op een begrotingstekort van de VS van 8,5 procent van het bbp, ofwel 1,3 biljoen dollar (987 miljard euro).

Investeren en besparen

Obama wil volgend jaar ook 350 miljard dollar vrijmaken voor programma's om op korte termijn de banenmarkt te stimuleren en hij wil 476 miljard dollar spenderen aan infrastructurele projecten. Verder wordt gemikt op ruim 360 miljard dollar aan besparingen op gezondheidszorg voor ouderen en armen.

De Amerikaanse president stelde in september een plan voor om de tekorten met 3 biljoen dollar te verlagen, maar dat stuitte op grote weerstand van de Republikeinen vanwege de belastingverhogingen die Obama wil.

Vierde jaar op rij

In de eerste 4 maanden van het op 1 oktober begonnen boekjaar 2012 is het cumulatieve tekort van de VS teruggelopen tot 349 miljard dollar, van 419 miljard dollar een jaar daarvoor. Dat kwam onder meer door hogere belastinginkomsten uit het Amerikaanse bedrijfsleven.

In het fiscale jaar 2012 zal het tekort van de VS waarschijnlijk voor het vierde jaar op rij boven de 1 biljoen dollar uitkomen, aldus het Amerikaanse begrotingsbureau CBO vorige week.

Gerelateerde artikelen