ANP16 okt '12 07:39Aangepast op 16 okt '12 10:52

Schilderijen geroofd uit Kunsthal Rotterdam

ANP
ANP

ROTTERDAM (ANP) - Uit de Kunsthal in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag een nog onbekend aantal schilderijen gestolen. De kunstwerken hebben volgens de politie een aanzienlijke waarde. Maar om hoeveel en welke schilderijen het gaat, willen de politie en de directie van de expositiehal nog niet zeggen.

Op een foto van persbureau ANP is in elk geval een lege plek en een bungelend ijzerdraadje te zien op de plaats waar een schilderij van de Franse schilder Henri Matisse hing. Dat werk maakt deel uit van een speciale tentoonstelling voor het 20-jarig bestaan van de Kunsthal. Die expositie bestaat uit ruim 150 werken van onder anderen Picasso, Mondriaan, Van Gogh en Monet uit de privécollectie van de Triton Foundation.

Volgens oud-directeur Wim van Krimpen van de Kunsthal vertegenwoordigen veel schilderijen uit die verzameling een waarde van 1 miljoen euro of meer. Voor dieven is het uiterst moeilijk om de werken op de markt te brengen, omdat ze zo bekend zijn, aldus Van Krimpen.

Heftig

De huidige directeur van de Kunsthal, Emily Ansenk, noemde de kunstroof heftig. Ze is vanuit het buitenland onderweg naar Rotterdam. De politie kreeg 's nachts van een beveiligingsbedrijf een melding van een inbraakalarm bij de Kunsthal aan de Westzeedijk. Toen de agenten ter plaatse waren, bleek een aantal kunstwerken te zijn verdwenen.

De politie is nog bezig met het onderzoek naar de kunstroof. De Kunsthal, die ontworpen is door architect Rem Koolhaas, blijft de hele dag dicht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen