ANP8 mei '12 09:22Aangepast op 8 mei '12 09:56

AEX begint licht hoger

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam is de beurs dinsdag licht hoger geopend. KPN stond in de belangstelling na een bod op een deel van het bedrijf. De andere Europese beurzen lieten bij de opening verliezen zien. Beleggers hielden hun blik gericht op de politieke ontwikkelingen in Griekenland.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,2 procent hoger op 305,45 punten, dankzij een forse koerswinst van KPN. De MidKap-index zakte 0,5 procent tot 506,14 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren respectievelijk 1,3 en 0,3 procent. De beurs in Londen, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, daalde 0,1 procent.

In Griekenland mislukten de regeringsonderhandelingen al één dag na de verkiezingen. De leider van de grootste partij, de conservatieve Nieuwe Democratie, gaf maandag de formatieopdracht terug aan de president.

Stijgers

In de AEX voerde telecombedrijf KPN de stijgers aan met een winst van bijna 18 procent op 7,63 euro. De Mexicaan Carlos Slim, de rijkste man ter wereld, heeft zijn oog laten vallen op KPN. Zijn telecombedrijf AméricaMóvil heeft een bod uitgebracht van 8 euro per aandeel op het Nederlandse telecomconcern en wil een belang krijgen van maximaal 28 procent.

PostNL stond onderaan met een verlies van 4,1 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De postbezorger liet daarbij weten dat het jaar 2012 iets zwakker dan verwacht is begonnen. De verwachtingen voor het gehele boekjaar werden wel bevestigd.

DSM

DSM opende ook de boeken over het afgelopen kwartaal. Het chemiebedrijf boekte in het afgelopen kwartaal een nettowinst van 145 miljoen euro en overtrof daarmee de verwachting van analisten. Ook de omzet viel iets hoger uit dan verwacht. Het aandeel daalde desondanks 0,6 procent.

In Zürich klom Adecco 2,7 procent. De grootste uitzender ter wereld wist in het eerste kwartaal meer winst te boeken dan verwacht. Volgens topman Patrick De Maeseneire is het jaar goed begonnen en heeft Adeccoeensolide resultaat behaald gezien de economische tegenwind in Europa.

Aviva

Aviva steeg in Londen 5,6 procent. De topman van de Britse verzekeraar, Andrew Moss, is per direct opgestapt. Zijn vertrek volgt nadat meer dan de helft van de aandeelhouders tegen de plannen voor de beloningen voor de top stemden. Beleggers waren ontstemd over de aanhoudende salarisstijgingen bij het concern, terwijl de resultaten tegenvallen.

De euro was 1,3017 dollar waard, tegen 1,3050 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 1 procent tot 96,93 dollar per vat en Brentolie daalde 0,6 procent tot 112,51 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen