ANP20 nov '12 07:54Aangepast op 20 nov '12 08:32

'Vlakke opening AEX'

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam zal dinsdag waarschijnlijk vlak openen. Ook de andere Europese beurzen zullen bij de opening weinig beweging laten zien. Beleggers nemen wat gas terug na de sterke koerswinst van maandag en wachten op de verdere ontwikkelingen rond Griekenland. Daarnaast weegt een verlaging van de kredietstatus van Frankrijk op het sentiment.

,,De AEX begint nagenoeg onveranderd. De verlaging van de kredietwaardigheid van Frankrijk was verwacht maar valt toch rauw in de markt en zal wellicht voor druk zorgen op de koers van de euro. Ook voedt het de speculatie op verdere verlagingen van de kredietstatus van Spanje, Italië en Portugal. Daarnaast krijgen we de finale over Griekenland'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Kredietbeoordelaar Moody's schroefde de kredietwaardigheid van Frankrijk met een stapje terug. Het euroland verliest daarmee zijn toprating AAA en gaat naar AA1. De vooruitzichten blijven negatief. Moody's was de tweede van de drie grote ratingbureaus die de Franse rating verlaagde. Eerder deed Standard & Poor's dat in januari. Fitch handhaafde tot nu een toprating voor Frankrijk.

ING

Aan het bedrijvenfront zal bank en verzekeraar ING mogelijk profiteren van een adviesverhoging. De Franse bank Société Générale verhoogde het advies voor ING naar kopen.

De ministers van Financiën van de 17 eurolanden voeren dinsdag een belangrijk overleg over de voortgang van het Griekse leningenprogramma. Griekenland heeft maandagavond nog een aantal wetten aangepast die de internationale geldschieters op de valreep moeten overtuigen in te stemmen met het volgende pakket aan noodleningen voor het land.

Azië

In het Verre Oosten gingen de beurzen dinsdag overwegend omhoog in navolging van de koerswinsten in New York en Europa. De Nikkei in Tokio sloot echter 0,1 procent lager. Na 4 sterke winstdagen op rij besloten beleggers wat winst te nemen. De Bank of Japan hield conform verwachting de rente ongewijzigd. Ook werden er geen verdere steunmaatregelen genomen.

De aandelenbeurzen op Wall Street en in Europa sloten maandag overtuigend hoger. Positieve eerste signalen uit de onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen in de Verenigde Staten over de zogeheten 'fiscal cliff' kleurden de stemming voor de tweede dag op rij.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex eindigde 1,7 procent hoger op 12.795,96 punten. De S&P 500-index won 2 procent tot 1386,89 punten en technologiebeurs Nasdaq klom 2,2 procent tot 2916,07 punten.

In Amsterdam sloot de AEX-index 1,5 procent hoger op 324,74. De MidKap-index steeg 0,9 procent tot 510,50 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tot 2,9 procent omhoog.

De euro was dinsdag voor opening van de aandelenmarkten 1,2796 dollar waard, tegen 1,2810 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 89 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen