ANP6 feb '12 09:15Aangepast op 6 feb '12 09:46

Beleggers wachten op Griekse besluiten

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn maandag met verlies geopend. Beleggers reageerden afwachtend op de aanhoudende onzekerheid over Griekenland. De politieke top van dat land moet maandagochtend laten weten of er wordt ingestemd met de vergaande hervormingen die de EU en het IMF eisen.

Ruim een half uur na de opening stond de Amsterdamse AEX-index 0,5 procent lager op 324,63 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 528,46 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt leverden tot 0,4 procent in. Parijs verloor 0,8 procent.

Griekenland is afgelopen weekeinde door Europese ministers onder grote druk gezet om in te stemmen met vergaande bezuinigingen. Topoverleg tussen premier Papademos en de dwarsliggende partijleiders van de regeringscoalitie leverde zondag echter geen resultaat op.

Bankroet

Zonder concrete toezeggingen kan Griekenland verdere steun en schuldverlichting op zijn buik schrijven, zo lieten de euroministers zaterdag aan de Griekse regering weten. Daarmee dreigt een bankroet van Griekenland, dat zonder extra steun vanaf volgende maand niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Financiële fondsen zakten in het rood door het gesteggel over Griekenland. In de AEX stond ING onderaan met een min van 2 procent. De Franse banken Société Générale, Credit Agricole en BNP Paribas verloren 2 tot 3 procent. In Frankfurt leverden Commerzbank en Deutsche Bank circa 2 procent in.

TNT Express

De voordracht van twee nieuwe commissarissen door TNT Express bracht het aandeel van het expressbedrijf nauwelijks in beweging. Met de voordracht ging TNT voorbij aan de wensen van de activistische aandeelhouder Jana, die met drie eigen kandidaten meer grip op het bedrijf wilde krijgen.

De euro zakte tot 1,3065 dollar, tegen 1,3110 dollar aan het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,9 procent tot 97 dollar. Brentolie werd met 114,05 dollar per vat 0,5 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen