ANP30 okt '12 21:08

Kritiek oppositie op plan nieuwe zorgpremie

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - CDA, D66 en de SP hebben harde kritiek op de gevolgen van het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremies. Dat is volgens CDA-leider Sybrand Buma een ,,enorme aanslag voor gezinnen met een middeninkomen''.

Ook D66 is geschrokken. ,,Voor mensen met normale inkomens wordt de belastingdruk nu wel heel hoog en dan loont het niet meer om te werken. Dat is heel slecht voor de Nederlandse economie'', zei D66-Kamerlid Wouter Koolmees tegen RTL Nieuws.

Renske Leijten (SP) stelde op Twitter dat gezinnen met een inkomen van 71.000 per jaar straks evenveel zorgpremie betalen als iemand met 300.000 per jaar. De echt hoge inkomens blijven dus ,,buiten schot'' aldus Leijten.

Buma, Koolmees en Leijten reageerden dinsdag op berekeningen door de NOS en RTL Nieuws van de plannen van VVD en PvdA voor een inkomensafhankelijke zorgpremie. Volgens de NOS zullen de premies in het nieuwe systeem variëren tussen de 20 euro per maand voor lage inkomens en 482 euro per maand voor de mensen met een bruto jaarinkomen van boven de 70.000 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen