ANP10 mei '12 14:43

Handelstekort VS loopt op

WASHINGTON (AFN) - Het handelstekort van de Verenigde Staten is in maart opgelopen tot 51,83 miljard dollar (40 miljard euro). Dat bleek donderdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel.

In februari overtrof de waarde van de Amerikaanse import die van de export volgens een nieuwe schatting met 45,42 miljard dollar. Eerder werd voor die maand een tekort van 46 miljard dollar gemeld. Economen voorspelden op basis daarvan voor maart gemiddeld een toename tot 50 miljard dollar.

De export van de VS nam in maart met bijna 3 procent toe, tot 186,6 miljard dollar. De import groeide in het hoogste tempo sinds januari 2011 (5,2 procent) tot 238,6 miljard dollar.

Exportprijzen

Ondanks de problemen in de Europese economie steeg de internationale handel van de VS met de EU tot het hoogste niveau ooit. Datzelfde gold voor de import uit en de export naar Mexico.

Het ministerie van Arbeid maakte donderdag bekend dat de exportprijzen in de VS in april met 0,4 procent zijn gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. De importprijzen namen gemiddeld met 0,5 procent af.

Beide ontwikkelingen waren iets sterker dan verwacht. Economen hadden een toename van de exportprijzen met 0,2 procent voorspeld. Voor de importprijzen werd gemiddeld een min van 0,2 procent ingetekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen