ANP21 dec '12 09:51Aangepast op 21 dec '12 11:00

Huizenprijzen 7 procent gedaald

DEN HAAG (AFN) - De huizenprijzen zijn in de maand november 6,8 procent gedaald vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt.

De prijsdaling was afgelopen maand, vergeleken met een jaar eerder, minder groot dan in de 4 voorafgaande maanden. Ten opzichte van voor de crisis in augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 16 procent. Vrijstaande woningen gingen in deze periode het hardst omlaag, met 18,5 procent. Tussenwoningen (min 14,5 procent) lieten de kleinste daling zien.

De huizenprijzen liggen al een aantal maanden op het niveau van begin 2004. Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen lijken de prijzen wat te stabiliseren, hoewel dat waarschijnlijk iets tijdelijks is. ,,In de tweede helft van 2010 zagen we dat ook, waarna de prijzen nog harden gingen dalen'', aldus de econoom.

Hypotheekregels

Eerder deze week werd al bekend dat de verkoop van woningen vorige maand is aangetrokken, vermoedelijk omdat veel huizenkopers nog voor het einde van het jaar willen profiteren van de hypotheekregels, die volgend jaar strenger worden. Makelaars en banken gaven eerder al aan dat ze het om die reden veel drukker hebben dan normaal.

In november werden er 9833 woningen verkocht, 3,6 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. In de eerste 11 maanden van dit jaar wisselden bijna 100.000 woningen van eigenaar, ruim 7 procent minder dan vorig jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen