ANP16 aug '12 07:50Aangepast op 16 aug '12 08:37

'Hogere opening Europese beurzen'

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zullen donderdag waarschijnlijk hoger openen. Koerswinsten in Azië zorgen voor een positieve stemming op de Europese markten. In Amsterdam brachten SBM Offshore, SNS Reaal, Boskalis en Aalberts de halfjaarcijfers naar buiten.

Boskalis liet weten in het afgelopen halfjaar een recordomzet te hebben behaald. Ook het orderboek van de baggeraar en maritiem dienstverlener was nog nooit zo goed gevuld.

Bank en verzekeraar SNS Reaal wist de winst in de eerste helft van het jaar ruimschoots te verdubbelen tot 115 miljoen euro. De forse winststijging komt vooral door verzekeringspoot Reaal. De scenario's voor de toekomstige strategie worden volgens SNS nog steeds onderzocht en besluiten zijn nog niet genomen.

SBM Offshore

SBM Offshore behaalde in de eerste zes maanden van 2012 een winst van 158 miljoen dollar (128 miljoen euro). Een jaar geleden werd nog een verlies geleden van 251 miljoen dollar door afschrijvingen op probleemprojecten. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie handhaafde zijn verwachting voor dit jaar.

De beurzen in het Verre Oosten lieten donderdag winsten zien. In Tokio klom de Nikkei 1,9 procent tot 9092 punten. Dat is het hoogste slotniveau in de afgelopen 6 weken. Een verzwakking van de Japanse yen zorgde voor forse koerswinsten onder de grote Japanse exportbedrijven.

New York

De aandelenmarkten in New York zijn woensdag verdeeld gesloten, zonder dat de beursgraadmeters al te veel van hun plek kwamen. Beleggers zijn nog altijd in afwachting van mogelijke maatregelen van centrale banken wereldwijd om de kwakkelende economie te ondersteunen.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent lager op 13.164,78 punten. De S&P 500 kreeg er 0,1 procent bij en sloot op 1405,53 punten, terwijl technologiebeurs Nasdaq 0,5 procent steeg tot 3030,93 punten.

Europese effectenbeurzen

De Europese effectenbeurzen sloten eerder op de dag ook verdeeld na een tamme handelssessie. Er werd wegens de zomervakantie nog altijd weinig gehandeld, waardoor bij gebrek aan richtinggevend nieuws grote koersuitslagen uitbleven.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 hoger op 333,18 punten. De MidKap profiteerde van een sterke koerswinst van bank en verzekeraar SNS Reaal en sloot met een winst van 0,5 procent op 504,79 punten. Londen en Frankfurt daalden respectievelijk 0,5 en 0,4 procent. De CAC 40 in Parijs eindigde vlak.

De euro was donderdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,2267 dollar waard, tegen 1,2290 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 94,20 dollar per vat en Brentolie zakte ook 0,1 procent tot 116,15 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen