ANP1 sep '12 18:16Aangepast op 1 sep '12 18:55

'Grieken misschien beter af buiten eurozone'

LEVERKUSEN (ANP) - Voor Griekenland en de rest van Europa is het misschien beter, als het land de eurozone verlaat. Dat heeft de bestuursvoorzitter van de Duitse chemiereus Bayer, de Nederlander Marijn Dekkers, zaterdag gezegd in een interview met de regionale krant Rheinische Post.

Dekkers is bang voor een domino-effect, waarbij Griekenland omvalt en andere landen meeneemt in zijn val. Dekkers denkt daarnaast dat Griekenland met een eigen munteenheid meer kans heeft om uit de economische problemen te komen.

Volgens Dekkers is het niet erg als de eurozone in de toekomst bestaat uit minder landen dan de huidige 17. ,,Doorslaggevend is dat landen - als dat onvermijdelijk is - na elkaar en gecontroleerd de zone verlaten. Daarvoor moeten regeringen en centrale banken door slimme politiek de dominostenen zo ver van elkaar af zetten, dat één omvallende steen geen kettingreactie veroorzaakt.''

Bayer zelf haalt nauwelijks omzet uit Griekenland en zal dan ook weinig last hebben als het land de eurozone verlaat, bezweert Dekkers. ,,We hebben wel hoge openstaande rekeningen, omdat de betalingsmoraal daar te wensen overlaat'', voegt hij eraan toe.

Gerelateerde artikelen