ANP8 mei '12 07:57Aangepast op 8 mei '12 08:36

'Amsterdamse beurs begint vlak'

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse beurs opent dinsdag waarschijnlijk vlak. De andere Europese beurzen zullen bij de opening een gemengd beeld laten zien. Beleggers houden hun blik gericht op de politieke ontwikkelingen in Griekenland.

,,De AEX lijkt vlak te gaan openen. Het kan nog een plus of een min worden. Het blijft een zeer moeilijke markt. Het grootste nieuws is het bod op KPN. Ik verwacht dat het bod lachend wordt weggehoond aangezien het veel te laag is. Het lijkt erop dat de koers van KPN in de afgelopen maanden bewust onder druk is gezet om de aandelen goedkoop in handen te krijgen'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

De Mexicaan Carlos Slim, de rijkste man ter wereld, heeft zijn oog laten vallen op KPN. Zijn telecombedrijf América Móvil heeft een bod uitgebracht van 8 euro per aandeel op de Nederlandse telecomgigant en wil een belang krijgen van maximaal 28 procent.

Kwartaalcijfers

Chemiebedrijf DSM en postbezorger PostNL openden dinsdag voorbeurs de boeken over het eerste kwartaal. DSM boekte in het afgelopen kwartaal een nettowinst exclusief eenmalige posten van 145 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op 113 miljoen euro. PostNL liet weten dat het jaar 2012 iets zwakker dan verwacht is begonnen. De verwachtingen voor het gehele boekjaar werden wel bevestigd.

In Griekenland mislukten de regeringsonderhandelingen al één dag na de verkiezingen. De leider van de grootste partij, de conservatieve Nieuwe Democratie, gaf maandag de formatieopdracht terug aan de president.

Kleine winsten

In het Verre Oosten lieten de beurzen dinsdag overwegend kleine winsten zien. Na de forse koersafstraffing op maandag stapten beleggers weer voorzichtig in de markt. In Tokio eindigde de Nikkei 0,7 procent hoger.

De uitslagen op Amerikaanse effectenbeurzen bleven maandag beperkt. De stemming werd, net als in Europa, gesteund door uitspraken van de Spaanse premier Mariano Rajoy dat hij inzet van publiek geld om de noodlijdende bankensector te helpen, niet langer uitsluit.

Dow Jones

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 13.008,53 punten en de S&P 500 won 0,48 punt tot 1369,58 punten. Technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent tot 2957,76 punten.

De Europese beurzen wisten maandag in de loop van de middag op te veren, nadat beleggers van de ergste schrik waren bekomen na de uitslagen van de Griekse en Franse verkiezingen.

Slot AEX

De AEX-index in Amsterdam sloot uiteindelijk 1,3 procent hoger op 304,74 punten. De MidKap-index klom 1,9 procent tot 508,48 punten, dankzij een flinke koerswinst van CSM. De beurs in Parijs steeg 1,7 procent en Frankfurt won 0,1 procent. In Londen was de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag.

De euro was dinsdag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3020 dollar waard, tegen 1,3050 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,3 procent tot 97,63 dollar per vat en Brentolie klom 0,3 procent tot 113,45 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen