ANP6 sep '12 09:55

Inflatie ongewijzigd op 2,3 procent

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - De inflatie in Nederland is afgelopen maand ongewijzigd gebleven. Net als in juli waren de prijzen voor consumenten in augustus gemiddeld 2,3 procent hoger dan een jaar eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag gemeld.

Autobrandstoffen waren ruim 9 procent duurder dan in augustus 2011. Dit had volgens het CBS een verhogend effect op de inflatie. Het feit dat kleding iets goedkoper was dan een jaar eerder had daarentegen weer een verlagend effect op de stijging van het algemeen prijspeil. Hierdoor bleef de inflatie per saldo gelijk.

Volgens de Europese rekenmethode van Eurostat is de inflatie in Nederland afgelopen maand uitgekomen op 2,5 procent. Dat is 0,1 procentpunt lager dan in juli. De inflatie in de eurozone als geheel is gestegen van 2,4 procent in juli naar 2,6 procent in augustus. Daarmee is de Nederlandse inflatie voor het eerst dit jaar lager dan de inflatie in de eurozone. De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van ongeveer 2 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen