ANP26 jan '12 06:26

Nederlandse Megaupload-verdachte vrij

Links de Nederlandse Megaupload-verdachte. EPA
Links de Nederlandse Megaupload-verdachte. EPA

AUCKLAND (ANP) - Een 29-jarige Nederlander die vorige week in Nieuw-Zeeland werd opgepakt op verdenking van internetpiraterij, is door de rechter op borgtocht vrijgelaten. Dat geldt ook voor een 38-jarige Duitse collega van hem.

De twee werken voor de website Megaupload, die vorige week door de Amerikaanse autoriteiten werd afgesloten. De oprichter van het bedrijf, de Duitser Kim Dotcom, zit nog wel achter de tralies in Nieuw-Zeeland. De rechter besloot eerder dat hij niet op borgtocht vrijkomt omdat de kans te groot zou zijn dat hij dan vlucht. De beslissing over een vierde verdachte, een 40-jarige Duitser, is tot vrijdag uitgesteld.

Via Megaupload kunnen bestanden worden uitgewisseld, waaronder gekopieerde films, cd's en computerprogramma's. De Verenigde Staten willen de oprichters van de website vervolgen wegens onder meer schending van auteursrechten. De rechter in Nieuw-Zeeland buigt zich later over een uitleveringsverzoek, een procedure die maanden tot zelfs jaren kan duren.

De verdachten houden zelf vol dat zij onschuldig zijn. Zij stellen dat Megaupload zijn klanten slechts online opslagruimte ter beschikking stelt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen