ANP1 mei '12 17:49

Kabinet dreigt Oekraïne met boycot

ANP
ANP

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal tijdens het EK geen voetbalwedstrijden in Oekraïne bezoeken als de rechtsstaat in dat land de komende tijd niet zichtbaar verbetert. Dat geldt in het bijzonder voor de behandeling van de veroordeelde oud-premier Joelia Timosjenko, die in de gevangenis mishandeld zou zijn. Dat heeft minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken dinsdag bekendgemaakt.

Nederland maakt zich net als andere EU-landen zorgen over het lot van Timosjenko en andere gevangenen. Rosenthal wil op 14 mei met zijn EU-collega's de ontwikkelingen in Oekraïne bespreken.

,,Oekraïne moet nu begrijpen wat het te doen staat. De behandeling en de procesgang van Timosjenko en andere gevangenen moeten aan internationale maatstaven voldoen'', aldus Rosenthal.

Een Kamermeerderheid van in elk geval CDA, PvdA, SP en D66 vindt dat het kabinet wedstrijden in Oekraïne moet boycotten als de situatie van Timosjenko en anderen niet verbetert en er geen onderzoek komt door de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen