ANP2 nov '12 12:10

Schäuble: schuldreductie wereldwijde taak

EPA
EPA

BERLIJN (AFN) - De Verenigde Staten en Japan moeten de verantwoordelijkheid over de wereldwijde economische stabiliteit met Europa delen door zich ook te richten op schuldreductie. Dat heeft de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vrijdag gezegd aan de vooravond van een G20-top in Mexico-Stad.

,,Duurzame groei kan niet worden gebouwd op een schuldenberg'', zei de minister, die bekend staat als een groot voorstander van begrotingsdiscipline.

Schäuble wil niet dat de ontmoeting met andere wereldleiders dit weekeinde alleen gaat over de eurocrisis, waardoor andere urgente zaken ondergesneeuwd raken. Hij noemde daarbij specifiek de dreigende 'fiscal cliff' (begrotingsafgrond) in de VS en de schuldenproblemen in Japan.

Hard raken

Met de begrotingsafgrond in de VS doelde hij op een wet uit 2011, die de regering op 2 januari 2013 dwingt tot grote bezuinigingen en belastingverhogingen. Dit kan de nog altijd langzaam herstellende Amerikaanse economie hard raken.

,,De economieën van de G20 moeten met overtuiging het vertrouwen terugwinnen door structurele hervormingen en houdbaar financieel beleid'', zei Schäuble. ,,Dat is de belangrijkste voorwaarde voor het verbeteren van wereldwijde economische omstandigheden.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen