ANP12 jun '12 17:53

Europese beurzen sluiten met kleine winst

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn dinsdag met kleine winsten gesloten. Aan het Damrak was TomTom de grote uitblinker dankzij een deal met Apple. De markt bleef echter uitermate voorzichtig vanwege de grote problemen in Spanje en het onzekere vooruitzicht van de nieuwe Griekse verkiezingen.

De AEX-index sloot 0,2 procent hoger op 292,01 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt stegen 0,1 en 0,3 procent. Londen kreeg er 0,8 procent bij. In Amsterdam viel de MidKap-index uit de toon met een verlies van 1,2 procent tot 488,26 punten, door forse koersverliezen van technische dienstverlener Imtech en bouwbedrijf BAM.

De beurzen gaven hun winsten in de middaghandel kortstondig prijs, nadat kredietbeoordelaar Fitch de afwaardering van nog eens 18 Spaanse banken had gemeld. De koersen trokken na korte tijd echter weer aan, waardoor de graadmeters toch op positief terrein sloten.

Griekenland en Spanje

De problemen in Griekenland en vooral Spanje speelden echter de hele dag een grote rol. Dat was goed zichtbaar op de obligatiemarkten, waar de rente op 10-jarige Spaanse obligaties steeg naar een nieuwe recordhoogte van 6,83 procent. Ook de Italiaanse rente liep stevig op, tot 6,3 procent.

Het aandeel TomTom won ruim 16 procent, dankzij een nieuwe overeenkomst van het navigatiebedrijf met Apple. Het bedrijf gaat kaarten en aanverwante informatie leveren aan de producent van de gewilde iPhones eniPads. Een enorme opsteker voor het bedrijf dat op zoek is naar nieuwe markten, concludeerden analisten.

Pharming

Pharming verloor ruim een kwart van zijn beurswaarde. Het biotechnologiebedrijf verkeert in zwaar weer en is op zoek naar een partner voor een fusie of overname. Ook dreigt een belangrijke studie in de Verenigde Staten naar de werking van het geneesmiddel Ruconest tot 3 maanden vertraging op te lopen.

DE Master Blenders 1753, beter bekend onder de oude naam Douwe Egberts, maakte zijn debuut op de Amsterdamse beurs en noteerde op 8,35 euro. De openingskoers bedroeg 8 euro. De van Sara Lee afgesplitstekoffietak heeft daarmee een waarde van ruim 4,7 miljard euro.

De euro zakte weer onder de grens van 1,25 dollar en was aan het einde van de handelsdag 1,2485 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurshandel maandag stond de euro op 1,2505 dollar. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 83,30 dollar per vat. Brentolie daalde 0,7 procent tot 97,33 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen