ANP6 feb '12 12:43Aangepast op 6 feb '12 15:26

EU: geen noodtoestand gas in Europa

BRUSSEL (AFN) - In Europa is geen sprake van een noodtoestand wat de gastoevoer uit Rusland betreft. De toevoer naar de meeste landen is weer normaal en onder controle. Dat verklaarde een woordvoerster van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, maandag in Brussel.

Consumenten en industrie krijgen hun gas zoals voorheen, aldus de zegsvrouw. Zij kwam met een overzicht van de situatie nadat vorige week een reeks landen in Midden- en Oost-Europa minder gas hadden gekregen omdat het Russische gasconcern Gazprom de vraag naar extra aardgas niet aankon. Het grootste gasbedrijf ter wereld moest van premier Vladimir Poetin voorrang geven aan klanten in het eigen land, waar het momenteel ook erg koud is.

Volgens eigen zeggen kreeg de Europese Commissie nog geen enkele uitleg van Rusland over de verminderde aanvoer van Russisch gas. De daling dreigde door het strenge winterweer tot problemen te leiden.

De Italiaanse autoriteiten spraken eerder maandag nog over een kritieke situatie door een tekort aan Russisch gas. Maar de Italianen kunnen hun extra benodigde gas probleemloos op de markt kopen, benadrukte de woordvoerster van de commissie. Datzelfde geldt voor Duitsland en Roemenië, die ook minder krijgen dan besteld.

Gerelateerde artikelen