ANP18 okt '12 17:48

AEX valt uit de toon

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam daalde donderdag licht, terwijl de graadmeters in omringende landen bescheiden winsten boekten na een flinke stroom kwartaalcijfers. AkzoNobel was veruit de sterkste daler onder de hoofdfondsen op het Damrak na de onthulling van een miljardenverlies in het derde kwartaal.

De AEX-index sloot 0,1 procent lager op 335,32 punten, terwijl de MidKap 0,1 procent steeg tot 534,87 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,1 en 0,6 procent vooruit.

Dat de uitslagen van de graadmeters gering waren, had alles te maken met het begin van de EU-top in Brussel. De regeringsleiders van de 27 landen van de Europese Unie praten daar donderdag en vrijdag onder meer over de voorstellen over een versterkte economische en monetaire unie. Concrete maatregelen worden niet verwacht. Wel hopen beleggers meer te weten te komen over de ontwikkelingen rond Spanje en Griekenland.

Air France-KLM

AkzoNobel (min 4 procent) schreef in het derde kwartaal 2,5 miljard euro af op de divisie Decorative Paints en leed daardoor een nettoverlies van 2,4 miljard euro. De afschrijving was het gevolg van een evaluatie die AkzoNobel ,,heeft gemaakt van de balans'', aldus het bedrijf.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM, roestvrijstaalproducent Aperam en uitzender Randstad boekten winsten van ruim 3 procent. Dat was, mede door verliezen bij zwaargewichten als Shell (min 0,9 procent) en Unilever (min 0,7 procent), echter onvoldoende om de AEX in de plus te krijgen.

Unilever

Levensmiddelenconcern Unilever werd omlaag getrokken door concurrent Nestlé, dat na de presentatie van tegenvallende omzetcijfers 1,7 procent daalde op de beurs in Zürich.

In Helsinki won Nokia 1 procent. De Finse mobieltjesmaker leed in het derde kwartaal bijna 1 miljard euro verlies. Analisten hadden echter een nog groter verlies verwacht.

De euro was 1,3102 dollar waard, tegen 1,3131 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 91,76 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,7 procent goedkoper en kostte 112,41 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen