ANP25 jan '12 21:24

Jan Lauwereyns wint VSB Poëzieprijs

UTRECHT (ANP) - De Vlaamse neurowetenschapper en dichter Jan Lauwereyns (1969) is de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2012. Hij krijgt de jaarlijkse prijs voor Nederlandse poëzie voor zijn dichtbundel Hemelsblauw. Dat maakte de organisatie woensdag bekend tijdens de prijsuitreiking in de Nicolaïkerk in Utrecht. Lauwereyns ontving een geldbedrag van 25.000 euro en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen.

Hemelsblauw is volgens de jury een bundel ,,die taal als voertuig hanteert om tot zorgvuldig opgebouwde gedichten te komen waarin ook zeker de emotie niet ontbreekt. Een bundel waarmee de poëzie een nieuwe weg inslaat, een bundel die ons uitnodigt misschien wel geheel nieuwe horizonten te verkennen.''

Lauwereyns werkte als neuropsycholoog aan verschillende instituten in de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Japan. Tegenwoordig is hij verbonden aan de Kyushu Universiteit in de Japanse stad Fukuoka. Lauwereyns debuteerde in 1999 met Nagelaten sonnetten, waarmee hij werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Hij publiceerde dichtbundels in het Nederlands, het Engels en het Japans. Met Hemelsblauw werd hij ook genomineerd voor De Herman de Coninckprijs, de jaarlijkse Vlaamse literatuurprijs voor poëzie.

Andere genomineerden

Voor de 18e editie van de prijs waren vijf dichtbundels genomineerd. Ook Ezelskaakbeen van Peter Ghyssaert, Gerichte gedichten van Willem Jan Otten, Dode kamer van Erik Spinoy en Eiland berg gletsjer van Anne Vegter maakten kans op de VSB Poëzieprijs. De jury heeft zich gebogen over 122 bundels die zijn verschenen in de periode van 1 september 2010 tot 31 augustus 2011.

De jury onder voorzitterschap van CDA-politica Kathleen Ferrier stelde vast dat de oogst naast nieuwe titels van vertrouwde namen ,,een aantal sterke debuten'' kende. Ook viel het de jury op dat veel bundels een opmerkelijke thematische overeenkomst hebben: relaties, familie en religie.

De gedichtenprijs werd aan de vooravond van Gedichtendag uitgereikt. De stichting VSB Poëzieprijs hoopt dat de jaarlijkse onderscheiding leidt tot meer aandacht voor hoogwaardige poëzie en de genomineerde dichters.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen