ANP4 sep '12 19:42Aangepast op 4 sep '12 22:21

Amerikaanse beurzen verdeeld

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse beurzen lieten dinsdag een verdeeld beeld zien. Tegenvallende cijfers over de bouw en industrie drukten de stemming, maar in de laatste handelsuren liepen de verliezen nog flink terug. De technologiegraadmeter Nasdaq sloot zelfs licht in de plus.

De Dow-Jonesindex, waarin 30 toonaangevende fondsen zijn opgenomen, eindigde 0,4 procent lager op 13.035,94 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde 0,1 procent tot 1404,94 punten. De Nasdaq ging 0,3 procent omhoog tot 3075,06 punten.

Een halfuur na de opening werd duidelijk dat de Amerikaanse industrie in augustus voor de derde achtereenvolgende maand is gekrompen. Een tegenvaller, want economen hadden gerekend op een stabilisatie. Ook de bouwuitgaven in juli vielen tegen: een daling van 0,9 procent waar op een lichte stijging was gerekend.

ECB

Net als in Europa zijn de ogen van beleggers vooral gericht op het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB), dat donderdag een beleidsvergadering houdt. Daaruit moet duidelijk worden welke maatregelen de centrale bank voor ogen heeft om de monetaire unie op de been te houden.

Machinebouwer Caterpillar was de sterkste daler in de Dow Jones met een verlies van 2,5 procent. Defensieve fondsen, die beter in staat worden geacht economisch slechtere tijden het hoofd te bieden, waren wel in trek. Warenhuisketen Wal-Mart en telefoniebedrijf Verizon wonnen respectievelijk 1,3 en 1,8 procent.

Apple

In de Nasdaq trok Apple de kar. Niet alleen gadgetfans maar ook beleggers kijken al lange tijd reikhalzend uit naar de nieuwe iPhone. De presentatie daarvan zou weleens volgende week woensdag kunnen zijn, zo kan worden opgemaakt uit een uitnodiging die het bedrijf dinsdag naar de media stuurde. Het aandeel won 1,5 procent.

De euro was tegen het einde van de beurshandel 1,2565 dollar waard, tegen 1,2560 bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 95,48 dollar per vat. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper en kostte 114,26 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen