ANP3 apr '12 15:54Aangepast op 3 apr '12 16:55

Beurzen lager door Spaanse zorgen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen dinsdag steeds verder omlaag. Beleggers namen wat gas terug nadat de graadmeters maandag de grootste dagwinst in 3 weken tijd wisten te boeken. Ook nam de bezorgdheid over Spanje weer toe.

De AEX-index in Amsterdam stond een uur voor sluiting 0,8 procent lager op 323,65 punten. De MidKap-index zakte 0,3 procent tot 546,80 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,9 procent.

In Madrid zakte de beurs 1,9 procent. Spanje verwacht dat de staatsschuld dit jaar oploopt tot 79,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De Europese Unie hanteert een schuldplafond van maximaal 60 procent van het bbp. De Spaanse staatsschuld loopt de laatste jaren sterk op door de economische malaise en de vastgoedcrisis. Ook bleek dat de werkloosheid in Spanje is gestegen tot een nieuw recordniveau.

Beleidsvergadering FED

In New York noteerde de Dow-Jonesindex kruim een uur na opening 0,1 procent lager. Beleggers wachten nog op de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag worden vrijgegeven. Beleggers hopen daarin aanwijzingen te ontdekken over verdere steunmaatregelen van de Federal Reserve.

Kort na de opening van de handel in New York bleek dat de fabrieksorders in de VS in februari met 1,3 procent zijn gestegen, iets lager dan de verwachting van economen. In januari was er nog sprake van een daling met 1,1 procent.

TomTom

In de AEX was navigatiebedrijf TomTom de grootste daler met een verlies van 3,5 procent. Bank en verzekeraar ING volgde met een min van 3,1 procent en verffabrikant AkzoNobel daalde 2,2 procent na een adviesverlaging door zakenbank Nomura.

Air France-KLM daalde 0,3 procent, na het grootste deel van de dag in de plus te hebben gestaan. De verlieslatende luchtvaartmaatschappij Air France moet drastisch snijden in de kosten om zich te kunnen handhaven op het gebied van korte en middellange vluchten. Het uitgangspunt is een verlaging van de kosten met 20 procent.

Arcadis

In de MidKap ging Arcadis 0,7 procent omhoog. Het advies- en ingenieursbedrijf heeft een grote opdracht gekregen in Brazilië. De opdracht, die door een consortium wordt uitgevoerd, heeft een totale waarde van 146 miljoen dollar. Daarvan is 51 miljoen dollar voor Arcadis.

Accell Group won 0,4 procent. De fietsenfabrikant voert exclusieve gesprekken over een overname van het bekende fietsenmerk Raleigh Cycle. Het van oorsprong Britse Raleigh heeft productie- en distributievestigingenin Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada en draaide in 2011 een omzet van ruim 260 miljoen dollar.

De euro was 1,3330 dollar waard, tegen 1,3316 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 104,78 dollar per vat en Brentolie klom 0,2 procent tot 125,64 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen