ANP19 okt '12 16:05Aangepast op 19 okt '12 16:47

Beurzen lager na zwakke kwartaalcijfers

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen vrijdag licht omlaag. Beleggers namen wat gas terug na de recente koerswinsten. Tegenvallende resultaten van de Amerikaanse zwaargewichten als Microsoft, Google, McDonald's en General Electric wogen op het sentiment.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,2 procent lager op 334,71 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 533,55 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,8 procent. Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een goed uur na de openingsbel 0,8 procent lager.

De Amsterdamse beurs kende precies 25 jaar geleden een van de zwartste dagen uit zijn geschiedenis. De AEX crashte op maandag 19 oktober 1987 en verloor in één dag 12 procent aan waarde. De Dow-Jonesindex zakte op die beruchte 'Zwarte Maandag' bijna 23 procent.

Geen concrete maatregelen

De EU-landen hebben op de top in Brussel zoals verwacht geen concrete maatregelen genomen. Wel werd een compromis bereikt over een gemeenschappelijk toezicht voor banken in de eurozone. Het wettelijk kader moet eind dit jaar zijn voltooid. De praktische omzetting kan dan geleidelijk in de loop van volgend jaar volgen.

Grootste stijger in de AEX was PostNL met een winst van 2,6 procent. DE Master Blenders volgde met een plus van 2,4 procent. Het aandeel profiteerde van het nieuws dat de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser haar belang in het koffie- en theebedrijf heeft uitgebreid tot 15,05 procent.

Air France-KLM

Luchtvaartbedrijf Air France-KLM was de grootste daler met een verlies van 3,3 procent. ING leverde 2 procent in. De bank en verzekeraar heeft zijn verzekeringsactiviteiten in Hongkong, Thailand en Macau verkocht aan Pacific Century Group (PCG) voor ruim 1,6 miljard euro. De transactie levert ING een boekwinst op van circa 1 miljard euro.

TomTom ging aan kop in de MidKap met een opvallende stijging van 7 procent. Het navigatiebedrijf koerste de afgelopen tijd al hoger op overnamespeculatie. Ook levensmiddelenconcern Wessanen deed goede zaken met een winst van 6,6 procent.

Ziggo

Kabelaar Ziggo stond onderaan in het middensegment met een min van 1,6 procent. Het bedrijf kwam met tegenvallende derdekwartaalcijfers.

De euro was 1,3035 dollar waard, tegen 1,3102 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 91,88 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 112,32 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen