ANP25 jan '12 07:50Aangepast op 25 jan '12 08:33

'Europese beurzen beginnen hoger'

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zullen woensdag proberen terrein terug te winnen na de verliesbeurt op dinsdag. Sterke kwartaalresultaten van het Amerikaanse technologieconcern Apple zorgen voor een positieve stemming. Daarnaast zal de aandacht van beleggers uitgaan naar de Amerikaanse centrale bank, die woensdag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekend zal maken.

Apple maakte dinsdag na het slot op Wall Street beter dan verwachte kwartaalresultaten bekend. Door de aanhoudende populariteit van iPhones en iPads liep de winst van Apple in het afgelopen kwartaal op tot het hoogste niveau ooit. Ook de omzet steeg tot een recordhoogte.

Aan het overnamefront kondigde het Zwitserse farmaceutische concern Roche woensdag aan een bod van circa 5,7 miljard dollar in contanten te hebben uitgebracht op het Amerikaanse Illumina.

Galapagos

Biotechnologiebedrijf Galapagos maakte bekend een nieuwe samenwerking te hebben gesloten met farmaceut Almirall. De samenwerking kan meer dan 7,5 miljoen euro opleveren.

In Amsterdam krijgt telecomconcern KPN adviesverlagingen door Morgan Stanley en Rabo te verwerken. Ook liet bestuursvoorzitter Eelco Blok van KPN weten 50.000 aandelen te kopen in het telecombedrijf. Daarmee wil hij zijn vertrouwen tonen in de toekomst van KPN. Het aandeel leverde dinsdag ruim 7 in na een winstwaarschuwing.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de beurzen woensdag winsten zien. In Zuid-Korea, waar beleggers terugkeerden na een langweekeinde, steeg de Kospi 0,1 procent. In Tokio sloot de Nikkei 1,1 procent hoger op het hoogste niveau in 3 maanden. De beurzen in Hongkong en Shanghai waren nog gesloten vanwege de viering van het Chinese Nieuwjaar.

De aandelenbeurzen op Wall Street sloten dinsdag overwegend lager. Grote bedrijven als McDonald's, Texas Instruments en Verizon wisten de beleggers niet te overtuigen met hun kwartaalcijfers. Daarnaast was de stemming terughoudend door de onzekerheid over de afschrijving van de Griekse schulden.

Winstwaarschuwingen

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 12.675,75 punten. De brede S&P 500-index daalde 0,1 procent tot 1314,63 punten, terwijl technologiegraadmeter Nasdaq 0,1 procent klom tot 2786,64 punten.

De Europese beurzen eindigden eerder op de dag ook met verlies. Tegenvallende resultaten en winstwaarschuwingen van grote bedrijven vielen slecht bij beleggers. In Amsterdam sloot de AEX-index 0,6 procent lager op 320,97 punten. De MidKap leverde 1,4 procent in tot 506,73 punten. In Londen en Parijs ging 0,5 procent verloren en Frankfurt verloor 0,3 procent.

De euro was woensdag voor opening van de beurzen 1,3022 dollar waard, tegen 1,3005 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 98,91 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 110,33 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen